Lees op deze pagina meer informatie over de mogelijkheden voor aangepast watersporten bij Optimist on Tour en daarna.

Optimist on Tour & aangepaste mogelijkheden

Optimist on Tour is hét rondreizend watersportevenement waar kinderen gratis kennismaken met watersport. Onder begeleiding van gecertificeerde en enthousiaste instructeurs varen kinderen hun eerste mijlen in een Optimist (jeugdzeilboot) en gaan ze kanovaren, suppen of windsurfen. Op de wal in het Optimist on Tour Waterlaboratorium veranderen de kinderen in heuse professoren met witte jassen, brillen en pipetjes om allerlei proefjes met water te doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? 

Sinds 2014 hebben al zo’n 150.000 kinderen kennis gemaakt met watersport via deze weg. Ook in 2024 wordt Optimist on Tour weer georganiseerd door heel Nederland van april tot aan september. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen zich gratis, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, inschrijven om mee te doen met Optimist on Tour. Kinderen kunnen met hun school of zelfstandig langskomen om mee te doen aan het programma. Het enige wat ze nodig hebben, is minimaal zwemdiploma A en toestemming van hun ouders. 

Doelstelling van het initiatief 

Sinds kort is het op een aantal locaties mogelijk voor kinderen mét en zonder beperking uit heel Nederland, om gratis kennis laten maken met verschillende watersporten en de verschillende aspecten van water. Met het doel om hen te (ver)binden aan lokale sportaanbieders/ watersportverenigingen en ze meer te leren over actuele onderwerpen rondom het thema water. Dit doen we op locaties waar de juiste faciliteiten zijn én ervaren instructeurs aanwezig zijn, zodat we het goed en veilig kunnen organiseren. Binnenkort staat op deze pagina op welke locaties in 2024 het aangepast watersporten programmaonderdeel is van Optimist on Tour. 

Wil jij ook kennismaken met aangepast zeilen en/of kanovaren? Ben je tussen de 8 en 13 jaar oud en heb je een lichamelijke en/of verstandelijke of zintuiglijke handicap? Neem dan contact met ons op via info@optimistontour.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Activiteiten beschrijving 

Een bezoek aan Optimist on Tour bestaat uit een programma van 60 minuten. Eerst wordt er een theorieles op de wal gegeven (10 min). Vervolgens gaan de kinderen het water op. Ze gaan kanovaren of zeilen en kunnen indien mogelijk, daarna omwisselen. Dit doen ze in een afgesloten water arena (veilige omgeving van 1,25m diep). Daarna kun je ook het waterlaboratorium in. Hierin staat bewustwording met betrekking tot waterbeheer centraal. Dit is een vrijblijvende activiteit. Kinderen krijgen na afloop een funboek, certificaat en een brief met het gratis vervolgaanbod bij de lokale watersportverenigingen mee naar huis. 

Onder de video staat nog meer informatie en handige contactgegevens.

Resultaten

Met behulp van gecertificeerde en ervaren instructeurs maken kinderen met en zonder beperking kennis met verschillende facetten van water. Ze verleggen hun grenzen en ervaren een klein stukje vrijheid op het water. We werken hierbij samen met experts op het gebied van aangepast zeilen (Sailwise en Sailability) en kanovaren (Commissie Parakano) en lokale watersportverenigingen. In de voorbereiding en tijdens het evenement houden we hier rekening mee, waardoor kinderen gebruik kunnen maken van het juiste materiaal en vervolgens kunnen doorstromen naar het aanbod bij lokale verenigingen of andere watersport aanbieders. 

Veiligheid

De watersportactiviteiten worden in een veilige omgeving georganiseerd. We zorgen voor reddingsvesten, die door alle deelnemers worden gedragen en voldoende zitondersteuning indien nodig. Ook kinderen met een beperking kunnen zonder zwemdiploma, op deze manier veilig aan het zeilen deelnemen. Bij het onderdeel kanovaren is een zwemdiploma en basis zwemvaardigheid verplicht. 

Ook meedoen?

Deelname is geheel gratis. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw leerlingen/kind met een beperking? Omdat het evenement Optimist on Tour nog weinig ervaring heeft met aangepast zeilen en kanovaren gaat inschrijven in overleg. Met onze partners Sailwise en Sailability stellen we een passend programma samen. We willen graag samen met u kijken hoe uw leerlingen/kind aan deze Optimist on Tour kunnen deelnemen en hoe de organisatie en het materiaal ingevuld dient te worden. Mail naar info@optimistontour.nl om uw interesse voor deelname aan te geven. Dan wordt er contact met u opgenomen en besproken wat er moet worden gedaan om deelname tot een succes te maken. We ontvangen bij een groep ook graag voorafgaand aan deelname een overzicht van de kinderen die geen zwemdiploma hebben. 

Contactgegevens:

Watersportverbond

Voor vragen of opmerkingen over Optimist on Tour en het aangepaste programma, kunt u contact opnemen met Anna van der Duim (anna.van.der.duim@watersportverbond.nl of 06-51718872).

Sailwise

SailWise organiseert actieve watersportvakanties voor kinderen en mensen met een beperking. Deze vakanties vinden plaats vanuit drie locaties, namelijk It Sailhus in Elahuizen, het watersporteiland Robinson Crusoe in Loosdrecht en de zeilklipper de Lutgerdina, die vaart vanuit Enkhuizen.

Sailability

Sailability organiseert op verschillende locaties in Nederland actieve kennismaking met de zeilsport voor kinderen en andere mensen met een beperking. Dit doen ze bij een aantal aangesloten watersportverenigingen van het Watersportverbond.

Commissie Parakano, Watersportverbond

De Commissie Parakano van het watersportverbond promoot en ondersteunt kanovaren voor mensen met een beperking in Nederland en organiseert jaarlijks diverse clinics en trainingen bij verenigingen aangesloten bij het Watersportverbond. De commissie richt zich op instroom van Para(kano)sporters in de recreatie-, wedstrijd- en topsport.

Optimist on Tour is een samenwerking tussen