Meer dan 150.000 kinderen het water op in 10 jaar Optimist on Tour

Meer dan 150.000 kinderen het water op in 10 jaar Optimist on Tour

Ruim 150.000 kinderen uit heel Nederland gingen de afgelopen tien jaar het water op met het kennismakingsprogramma van het Watersportverbond voor de jeugd, Optimist on Tour. Het programma viert dit jaar haar tiende verjaardag en is nog altijd razend populair bij scholen, gemeenten, verenigingen en organisaties om kinderen uit alle windstreken het water op te krijgen. Kinderen tot en met 12 jaar en met zwemdiploma A, krijgen de kans om bij hen in de buurt via school of vrije inschrijving gratis te zeilen, suppen en kanovaren. 

De afgelopen tien jaar heeft Optimist on Tour 118 locaties aangedaan verspreid door heel Nederland. Van Meerstad tot aan Middelburg en van Roermond tot Texel. Ruim 2.000 schoolklassen namen deel, naast de vrije inschrijving die voor alle kinderen tot en met 12 jaar toegankelijk was. Ook dit jaar staan er ruim tien locaties door heel Nederland op het programma. Tijdens de Dutch Water Week van 25 mei tot 2 juni in Almere wordt flink uitgepakt om het 10 jarig bestaan van Optimist on Tour te vieren.

Het Optimist on Tour programma 

Met tien Optimist zeilboten, meerdere SUP's en kano’s reist Optimist on Tour door Nederland om kinderen gratis kennis te laten maken met watersport. Scholen uit de buurt worden uitgenodigd om deel te nemen inclusief een les over water en watersport vooraf in de klas, theorie op locatie aan wal en praktijk op het water. Op de kant staat ook het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Hier veranderen de kinderen in heuse onderzoekers met witte laboratoriumjas, bril en pipetjes en doen zij allerlei proefjes met water. Hoe wordt waterstof gemaakt en wat kun je ermee? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Met deze proefjes leren kinderen over schoon water en een duurzame toekomst. 

De les in de klas, aan wal en op het water wordt gegeven door enthousiaste en gecertificeerde instructeurs. In speelse vorm leren zij de kinderen over de boot, kano of plank, hoe je die zelf kan besturen en over de werking van de wind en het water. Alle deelnemende kinderen hebben een zwemdiploma A. Optimist on Tour zorgt voor de rest.

Aangepast watersporten

Het afgelopen jaar is het aangepast watersporten toegevoegd aan Optimist on Tour. Hierdoor kunnen ook kinderen met een fysieke beperking deelnemen en kennismaken met watersport. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting het Gehandicapte Kind, Sailwise en Sailability. Met speciale begeleiding en materiaal zorgen we ervoor dat alle kinderen mee kunnen doen en een onvergetelijke ervaring hebben.

Gratis je verjaardag vieren met Optimist on Tour

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan biedt Optimist on Tour de mogelijkheid voor kinderen om hun verjaardagsfeestje te vieren.  Samen met 9 vriendjes of vriendinnetjes kunnen kinderen na schooltijd gratis meedoen aan een programma van 1,5 uur. Optimist on Tour verzorgt de activiteit, limonade, slingers én natuurlijk een cadeautje voor de jarige. Lijkt dit jou het perfecte verjaardagsfeest? Neem contact op via info@optimistontour.nl zodat we aan de slag kunnen!

Data en locaties 2024

In 2024 staan de volgende locaties op het programma. Deze lijst wordt nog aangevuld. Houd deze pagina in de gaten voor de actuele lijst en de exacte locaties.

 • 24 t/m 26 april Lelystad
 • 18 t/m 20 mei Amsterdam
 • 23 t/m 25 mei Nijmegen
 • 23 t/m 25 mei Aalsmeer
 • 28 mei t/m 2 juni Almere Muiderzand
 • 4 t/m 7 juni Roermond
 • 13 t/m 15 juni Reeuwijkse Plassen
 • 28 en 29 juni Harlingen
 • 3 t/m 6 juli Zaanse Schans
 • 10 t/m 13 juli Medemblik
 • 6 t/m 8 augustus Sneek
Inschrijven

Inschrijven kan op Optimistontour.nl. Aanmelden ter plekke kan uiteraard ook. In beide gevallen zijn bij de aanmelding toestemming van een ouder/verzorger en zwemdiploma A voorwaarden om mee te kunnen doen. Heb je een beperking en wil je meedoen? Neem  dan rechtstreeks contact op via info@optimistontour.nl, zodat we samen een geschikt programma kunnen samenstellen.

Events In mijn regio Jeugd

Uitgelichte artikelen

Optimist on Tour is een samenwerking tussen