Optimist on Tour en een beperking?

Lees op deze pagina meer informatie over de mogelijkheden voor aangepast watersporten bij Optimist on Tour.

Optimist on Tour en een beperking?

Wil jij samen met andere kinderen kennismaken met zeilen en/of kanovaren? Ben je tussen de 8 en 13 jaar oud en heb je een lichamelijke en/of verstandelijke, zintuiglijke beperking en/of een beetje extra hulp nodig? Wij kijken graag mee naar de mogelijkheden voor jou bij Optimist on Tour! 

Samen (water)sporten is ontzettend leuk en belangrijk! Op het water is iedereen gelijk. 
Ook bij Optimist on Tour vinden wij het belangrijk dat alle kinderen de kans krijgen om kennis te maken met de watersport! 

Aandacht voor inclusiviteit

Vanaf 2023 is het op een aantal locaties mogelijk voor kinderen mét en zonder beperking, om samen gratis kennis te maken met verschillende watersporten en de verschillende aspecten van water. Met het doel om kinderen te (ver)binden aan het water, lokale sportaanbieders/ watersportverenigingen en ze meer te leren over actuele onderwerpen rondom het thema water. Dit doen we op locaties waar de juiste faciliteiten, materialen én ervaren instructeurs aanwezig zijn, zodat we het goed en veilig kunnen organiseren.

In 2024 meren wij met de extra mogelijkheden aan op verschillende plekken in Nederland. De volgende plekken zijn al bekend:

  • Nijmegen 23 t/m 25 mei 2024
  • Almere 28 mei t/m 2 juni 2024
  • Almelo 27 t/m 30 juni 2024
  • Zaanse Schans 3 t/m 6 juli 2024

Ben je enthousiast geworden en wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar info@optimistontour.nl! Heb je vragen? Neem dan contact op met Menthe Harssema (menthe.harssema@watersportverbond.nl), Anna van der Duim (anna.van.der.duim@watersportverbond.nl of 06-51718872) of stuur een mail naar info@optimistontour.nl.


Aandacht voor jou

Speciaal opgeleide instructeurs staan klaar om jou een super leuke kennismaking met de watersport te geven. Geef bij ons aan wat jij van ons nodig hebt en hoe wij jou het beste kunnen helpen. Samen maken we er een veilige en onvergetelijke ervaring van!

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De watersportactiviteiten worden in een veilige omgeving georganiseerd. Iedereen op en rond het water draagt een reddingsvest en er is voldoende zitondersteuning in de bootjes en kano indien nodig. Ook kinderen met een beperking kunnen, zonder zwemdiploma, op deze manier veilig aan het zeilen deelnemen. Bij het onderdeel kanovaren is een zwemdiploma of basis zwemvaardigheid verplicht. 

In de boot zeil je samen met een instructeur die jou kan uitleggen hoe de boot werkt en hoe je moet zeilen. Er wordt gezeild in een Optimist, maar je kunt ook het water op in een Hansa boot. Deze boot kan niet omslaan en ligt heel stabiel in het water. Er wordt gevaren in een afgesloten waterbassin met begeleiding van instructeurs in volgboten en op de wal. 

Tijdens de kanoles wordt er gevaren met een tweepersoons kano met peddelsteun waarin je samen met een instructeur het water op gaat. Door gebruik te maken van een tweepersoonskano met peddelsteun kan iemand met 1 arm of met weinig kracht ook het kanoën ervaren. 

Voor de deelnemers die niet (makkelijk) zelfstandig in en uit de boot kunnen komen zijn de instructeurs uitgerust met speciale tiltechnieken om deze handeling veilig en goed te laten verlopen. 


Grenzen verleggen

Met behulp van gecertificeerde en ervaren instructeurs maken kinderen met en zonder beperking kennis met verschillende facetten van water. Ze verleggen hun grenzen en ervaren vrijheid op het water. We werken hierbij samen met experts op het gebied van aangepast zeilen (Sailwise en Sailability) en kanovaren (Commissie Parakano) en lokale watersportverenigingen. In de voorbereiding en tijdens het evenement houden we  rekening met de wensen van de kinderen. Kinderen kunnen gebruik maken van de juiste materialen en vervolgens doorstromen naar het aanbod bij lokale verenigingen of andere watersport aanbieders. Ben je alvast benieuwd naar dit aanbod? Check dan de website van Sailability. Zij zijn experts op dit gebied en verschillende watersportverenigingen zijn hierbij aangesloten. 

Het programma op jouw manier

Het is belangrijk om een programma samen te stellen dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van de deelnemer. Daarom zullen we in overleg met de deelnemer en eventueel ouders of verzorgers een geschikt programma samenstellen. Dit programma bestaat uit verschillende activiteiten, waaronder een theorieles, zeilles, kanolessen en het waterlaboratorium. 

We begrijpen dat kinderen verschillende hoeveelheden tijd nodig kunnen hebben om te wennen aan nieuwe activiteiten en omgevingen. Daarom passen we het programma graag aan op het tempo van de deelnemer. Als extra tijd nodig is om te wennen aan bijvoorbeeld het idee van zeilen of kanoën, zullen we de aanpassingen maken en de ruimte geven om zich op hun eigen tempo comfortabel te voelen.

Voordelen van Optimist on Tour 

De kennismaking met (aangepast) watersporten is belangrijk omdat het voor kinderen met en zonder beperkingen de kans geeft om:

  • Zelfvertrouwen op te bouwen: Door deel te nemen aan aangepast watersporten kunnen kinderen met beperkingen ervaren dat ze in staat zijn om nieuwe vaardigheden te leren en uitdagingen te overwinnen. Dit draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfrespect.
  • Mogelijkheden te ontdekken: Optimist on Tour biedt een veilige omgeving waarin kinderen kunnen experimenteren en ontdekken wat ze fysiek en mentaal kunnen bereiken. Het kan hen helpen hun eigen grenzen te verleggen en hun potentieel te realiseren.
  • Sociale vaardigheden te ontwikkelen: Deelname aan groepsactiviteiten zoals Optimist on Tour bevordert sociale interactie en teamwork. Kinderen leren samenwerken, communiceren en begrip tonen in elkaar. 
  • Plezier te hebben: Het belangrijkste is dat de kennismaking met aangepaste watersporten kinderen met een beperking de kans geeft om plezier te hebben en te genieten van recreatieve activiteiten zoals hun leeftijdsgenoten zonder beperking. Het creëert gelijkheid in toegang tot plezier en avontuurlijke ervaringen.


Na het lezen toch nog een beetje koudwatervrees, twijfel je of het programma geschikt is voor jou of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Menthe Harssema (
menthe.harssema@watersportverbond.nl), Anna van der Duim (anna.van.der.duim@watersportverbond.nl of 06-51718872) of info@optimistontour.nl.

Contactgegevens:

Watersportverbond

Voor vragen of opmerkingen over Optimist on Tour en het aangepaste programma, kunt u contact opnemen met Menthe Harssema (menthe.harssema@watersportverbond.nl) of Anna van der Duim (anna.van.der.duim@watersportverbond.nl of 06-51718872). Vermeld in deze mail dat u interesse heeft in 'aangepast watersporten'.

Sailwise

SailWise organiseert actieve watersportvakanties voor kinderen en mensen met een beperking. Deze vakanties vinden plaats vanuit drie locaties, namelijk It Sailhus in Elahuizen, het watersporteiland Robinson Crusoe in Loosdrecht en de zeilklipper de Lutgerdina, die vaart vanuit Enkhuizen.

Sailability

Sailability organiseert op verschillende locaties in Nederland actieve kennismaking met de zeilsport voor kinderen en andere mensen met een beperking. Dit doen ze bij een aantal aangesloten watersportverenigingen van het Watersportverbond.

Commissie Parakano, Watersportverbond

De Commissie Parakano van het watersportverbond promoot en ondersteunt kanovaren voor mensen met een beperking in Nederland en organiseert jaarlijks diverse clinics en trainingen bij verenigingen aangesloten bij het Watersportverbond. De commissie richt zich op instroom van Para(kano)sporters in de recreatie-, wedstrijd- en topsport.

Events Jeugd

Uitgelichte artikelen

Optimist on Tour is een samenwerking tussen