Optimist on Tour met de klas

Laat jouw leerlingen gratis kennismaken met de watersport! Tijdens Optimist on Tour leren kinderen de beginselen van de watersport en leren ze bijvoorbeeld ook waarom de waterkwaliteit zo belangrijk is. Scholen zijn van harte welkom met de groepen 5 t/m 8.

Met het rondreizend watersportevenement Optimist on Tour heeft elk kind de kans om gratis kennis te maken met zeilen, kanovaren en suppen (Stand Up Paddling). Onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs leren kinderen de beginselen van de watersport. De kinderen hebben geen zeilervaring nodig, alleen een zwemdiploma. Vervolgens kan via het gratis toegankelijk digitaal lesprogramma 'Wereld van Water' in de klas verder geleerd worden over water gerelateerde onderwerpen zoals waterstof, waterzuiveren en watersport. Sinds de start in 2014 hebben al meer dan 150.000 kinderen meegedaan aan de Optimist on Tour op verschillende plekken in Nederland. 


Met de klas naar Optimist on Tour

Scholen zijn van harte welkom met de groepen 5 t/m 8. Tijdens Optimist on Tour leren kinderen de beginselen van de watersport en leren ze bijvoorbeeld ook waarom de waterkwaliteit zo belangrijk is . Ter voorbereiding komt er graag een instructeur langs in de klas voor een theorieles (30-45 min.). In plaats van rekenen, lezen en schrijven leren de leerlingen alles over de onderdelen van de Optimist, knopen leggen, de wind en het water. Ook leren de kinderen alles over ‘schoon water’ en legt Olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe uit hoe we met elkaar het water schoon kunnen houden. Deze les krijgt een vervolg via het online lesprogramma 'Wereld van Water', waar je als docent een gratis account voor kunt aanmaken. 

Ben je enthousiast en wil je met je leerlingen graag meedoen aan Optimist on Tour en gratis kennismaken met de watersport? Neem dan contact op via info@optimistontour.nl. We sturen dan zo spoedig mogelijk meer informatie over de mogelijkheden.


Wat is Optimist on Tour?

Optimist on Tour is een landelijk rondreizend watersportevenement. De Optimist is een jeugdzeilboot. Hierin begint vrijwel iedere watersporter met zeilen. Op alle locaties kunnen kinderen zeilen in een optimist. Daarnaast zijn er andere activiteiten die variëren per locatie, zoals SUP´s (Stand Up Paddleboards), kano’s, windsurfen, een waterbal en een educatief programma in de vorm van een waterlaboratorium. Hier leren kinderen op een speelse manier over water gerelateerde onderwerpen zoals waterzuivering, druk, klimaat en plastic soep. Na deelname krijg je als docent de mogelijkheid om een account aan te maken voor het gratis lesprogramma 'Wereld van Water'.


Wat is er allemaal te doen?

Om mee te mogen doen aan de wateractiviteiten moeten kinderen in bezit zijn van zwemdiploma A.

Het aanbod van activiteiten verschilt per locatie, kijk in de tourkalender voor het actuele aanbod.
Het aanbod van activiteiten verschilt per locatie, kijk in de tourkalender voor het actuele aanbod.

Om je goed voor te bereiden zijn er speciale werkbladen gemaakt waarin je van alles leert over de onderdelen van een optimist of hoe je knopen moet leggen! Deze werkbladen kun je printen en in de klas alvast als opdracht uitdelen voorafgaand aan een bezoek. Bekijk de werkbladen op de pagina Voorbereiden. Na deelname heb je als docent gratis toegang tot het online lesprogramma 'Wereld van Water'. Hier kun je nog veel meer lessen volgen over water gerelateerde onderwerpen en dit eenvoudig in de klas toepassen. De lessen zijn 1 op 1 te vervangen voor andere lessen die terugkomen in de onderwijsdoelstellingen. 

 

Waarom Optimist on Tour?

Nederland is een land van water. Water speelt een bepalende rol in onze geschiedenis, economie en sport. Toch zijn er steeds minder kinderen actief in de watersport. Optimist on Tour maakt de watersport toegankelijk voor alle kinderen in Nederland. Ook voor kinderen met een beperking zijn er mogelijkheden om mee te doen. Op deze manier maken we een nieuwe generatie enthousiast voor de zeil- en watersport. En ontdekken we nieuwe talenten. Want de talenten van vandaag zijn de helden van de toekomst.


Doe mee

Om je schoolklas aan te melden voor de Optimist on Tour stuur je een e-mail met de gegevens van de school naar: info@optimistontour.nl. We nemen snel contact met je op.

Optimist on Tour is een samenwerking tussen